FAQ

Jaka jest cena 1 kg tortu?

Ze względu na to, że każdy tort wykonywany jest w sposób indywidualny i zróżnicowany jest nie tylko smak, ale i dekoracja nie sprzedaję tortów na kilogramy.

Do wyceny brane są pod uwagę następujące informacje:

  • ilość porcji
  • smak
  • rodzaj obłożenia tortu (krem maślany z mlekiem w proszku, krem czekoladowo – maślany, masa cukrowa)
  • dekorację

Orientacyjny wykaz cen „od” dla danych wielkości znajduje się w zakładce CENNIK.

Dlaczego nie wycenia pani tortów „na kilogramy”?


Powodów jest kilka. Wykonuję torty na indywidualne zamówienie, dbam o to by składniki używane do przygotowania tortów były najwyższej jakości (używam prawdziwego 82% masła, mascarpone, śmietany 36%, najlepsze czekolady, prawdziwe czarne kakao, jaja od szczęśliwych kur, owoców – wszystkiego jest „na bogato”), wykonuję skomplikowane dekoracje z masy cukrowej i papieru jadalnego. Trudno określić na etapie rozmowy ich rozmiary czy wagę, gdyż są one jedyne w swoim rodzaju. Torty ważą standardowo więc dużo więcej, gdyż dobrej jakości składnik po prostu waży. Śmietana 36% nie zwiększa też drastycznie swojej objętości przez co należy dać jej więcej niż zazwyczaj stosowanej w cukiernictwie śmietany roślinnej, która nie dość, że jest bardzo tania to znacznie zwiększa swoją objętość ( to przez nią często później macie zgagę czy niesmak w ustach). Biszkopty, które wykonuję zawierają bardzo dużą ilość jaj to nie są to gotowe proszki czy mieszanki. Biszkopt jest cięższy. Nie zmienia smaku i w dalszym ciągu jest napowietrzony. Posiada jednak stabilniejszą strukturę dzięki czemu torty mimo, że są wysokie 11-13 cm zachowują swój kształt mimo stosunkowo ciężkiej dekoracji pięknie prezentują się na stole. Dodam, że torty w cukierniach są dużo niższe i mają przeważnie 6-8 cm wysokości. Moje torty mają ograniczoną ilość cukru do minimum przez co ma się ochotę na więcej .

Kolejna sprawa – dekoracje cukrowe a dekoracje z papieru jadalnego czy maślane. Tu kwestia jak je liczyć na kilogramy? Przecież figurki różnią się wielkością, trudnością wykonania, zużytym materiałem. Wagowo też będą dużo cięższe niż kwiaty z papieru jadalnego. Prawda?

A umiejętności wykonującego? Ciężka sprawa.

Dlatego też nie podejmuję się wyceny na kilogramy. Myślę, że propozycja wyceny według moich kryteriów jest uczciwa, składa się na nią wiele czynników – koszt materiału oraz mediów, podatek, czas poświęcony na dekorację. Cena jest jasna jeszcze zanim zamówienie zostanie przyjęte i to klient decyduje czy akceptuję cenę i chce złożyć zamówienie czy też nie.

Dlaczego tak drogo?

  1. Pracuję na wysokiej jakości produktach, które do tanich nie należą, nie oszukuję na składnikach – śmietana to śmietana 36%, mascarpone, duża ilość owoców, masło min. 82% , wanilia w laskach, najlepsza czekolada, własnoręcznie robiony karmel, konfitury, frużeliny i musy.
  2. Oferuję wysokiej jakości produkt wykonywany na indywidualne zamówienie, który jest dopracowany i jedyny w swoim rodzaju.
  3. Prowadzę legalną działalność – czyli płacę podatki.
  4. Wszystkie dekoracje cukrowe wykonuję od podstaw samodzielnie (nie stosuję gotowców i nie mam zamiaru stosować) – jest to praca odręczna, żmudna, wymagającej dużej wiedzy i umiejętności a przede wszystkim czasu.
  5. Wycena jest adekwatna do moich umiejętności. Jestem dobra w tym co robię i cenię swoją pracę. Do posiadanych umiejętności doszłam bardzo ciężką pracą, systematycznie szkolę się aby osiągać jeszcze wyższe kwalifikacje. Oczywiście znajdzie się wiele osób, które wykona tort taniej, ale nie na takim poziomie jaki reprezentuję 😉