KOMPOZYCJE SMAKOWE :
Podstawowe:
1) Mango – Malina
krem biała czekolada ze świeżymi malinami / krem mango z żelką z mango / krem malinowy z chrupką / jasny biszkopt
2) Oreo – Truskawka
krem śmietana z ciasteczkami oreo z żelką truskawkową / krem truskawkowy / krem śmietana z ciasteczkami oreo / ciemny biszkopt
3) Biała czekolada – Truskawka
krem biała czekolada z żelką truskawkową / krem truskawkowy z kulkami / krem śmietana z frużeliną truskawkową / jasny biszkopt
4) Wiśnia – Gorzka czekolada
krem z gorzkiej czekolady z żelką wiśniową / krem wiśniowy z kulkami / krem gorzka czekolada z frużeliną wiśniową / ciemny biszkopt
5) Solony Karmel – Fistaszki – Mleczna Czekolada – Czarna Porzeczka
krem solony karmel z orzeszkami ziemnymi / krem mleczka czekolada z frużeliną z czarnej porzeczka / krem z czarnej porzeczki / ciemny biszkopt
6) Karmelizowany Banan – Kawa
krem kawowy / cremeux z karmelizowanych bananów / krem śmietana z kawałami mlecznej czekolady/ ciemny biszkopt
7) Kokos – Ananas – Malina
krem kokosowy / cremeux z ananasa / krem malinowy / krem pinacolada ze świeżymi malinami / kokosowy biszkopt
Ekskluzywne:
1) Prosseco – Truskawka
krem prosseco z żelką truskawkową / krem truskawkowy z kulkami / krem prosseco z frużeliną truskawkową / jasny biszkopt
2) Pistacja – Malina – Wanilia
krem z pasty pistacjowej z kawałkami pistacji / krem z prawdziwej wanilii z żelką malinową / krem pistacjowy ze świeżą maliną / jasny biszkopt
3) Whisky % – Gorzka Czekolada – Czarna Porzeczka
krem z whisky / krem gorzka czekolada z żelką z czarnej porzeczki / krem whisky z czarną porzeczką / ciemny biszkopt
Torty artystyczne
a) torty biszkoptowe: wykonywane są z wysokiej jakości, naturalnych produktów: jaj, mąki, masła 82%, śmietany 36%, mascarpone min.70 %, wysokogatunkowej czekolady, owoców świeżych lub mrożonych, orzechów, laski wanilii, wykonanego przeze mnie karmelu i frużeliny.
b) torty i ciasta wegańskie – wykonywane są tylko na produktach roślinnych, owoców świeżych lub mrożonych, orzechów, laski wanilii, wykonanego przeze mnie karmelu wegańskiego, żelki owocowej czy frużeliny.
c) torty i ciasta bez glutenu – używam mieszanek mąk- kokosowa, ryżowa, migdałowa, kukurydziana bez glutenu. Jednak w mojej kuchni alergen glutenu występuje więc wypieki są na produktach bezglutenowych jednak z alergenem.
d) bez laktozy lub białka zwierzęcego – wypieki na produktach mlecznych bez laktozy lub tylko na produktach roślinnych.
Torty klasyczne wykonywane są z naturalnych produktów: jaj, mąki, śmietany 36 %, mascarpone min. 70%, wysokogatunkowej czekolady, owoców świeżych lub mrożonych, wykonanego przeze mnie karmelu. Dekoracją tortów klasycznych są rozetki z kremu.
Nie używam gotowych mieszanek, sztucznych aromatów, margaryn, konserwantów, jaj w proszku – zero chemii – tylko BIO WYPIEKI.
Biszkopty tłuszczowe pieczone są na jajkach, mące, maślance, oleju lub wodzie z cieciorki ( wegański).
Torty wykonuję tylko na indywidualne zamówienia i są ponczowane alkoholem tylko i wyłącznie na życzenie klienta.
Wszystkie kremy (poza wagańskimi) wykonywane są na bazie mascarpone min. 70 % i śmietany 36%.
Najbardziej popularne smaki tortów:
Biszkopt wegański lub na mąkach bez glutenu:
- waniliowy
- czekoladowy
- hibiskus
- cytrynowy
- szpinakowy
- orzechowy
- makowy
- marchewkowy
- lawendowy
- z aquafaba
- biszkopt pomidorowy
Smaki tortów wegańskich:
- krem owocowy ( malinowy, borówkowy, mango, truskawkowy, jagodowy, lemon cudr, orange cudr, porzeczkowy, bananowy, wiśniowy, owoce leśne, marakuja …)
- krem chałowy
- krem czekoladowy
- krem orzechowy
Biszkopt wegański i krem to jeszcze polecam:
- żelki owocowe,
- karmel daktylowy
- prażynki – chrupki